За Райков връщане като посланик във Франция „не е проява на добър вкус“

23 май 2013 - 15:04 |   Прочетена (655) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

 "Аз съм бил два пъти посланик във Франция, прецених, че не е проява на добър вкус - да отивам за трети път там". Това заяви министър-председателят Марин Райков на пресконференция в Министерски съвет.

„Това, което съм дал за двустранните отношения, е немалко и е желателно по-млад човек от мен да се опита да даде израз на друг подход, може би по-различен и вероятно с шанс да бъде по-ефикасен. От професионална гледна точка, не е добре един човек да бъде толкова дълго време на едно място", увери служебният премиер.

Той не може да посочи мястото, където ще бъде посланик, не защото е тайна.

„Причината е, че тази изключително сложна дълга процедура, в която се минава през много етапи, е желателно да не се позовава на публично мястото, което е идентифицирано като евентуален пост на съответен посланик, защото това би поставило държавата, потенциално приемаща този посланик в положение, ако прецени, да създаде грапавини в отношенията с България. Изисква се да не се заявява публично постът, за който съответната държава го кандидатира", каза още Марин Райков, цитиран от „24 часа онлайн“.

„Бил съм заместник-министър при различни правителства и посланик при трето. Аз не съм бил партиен премиер, а служебен премиер, който е назначен от държавния глава, който също е непартиен. Назначението на посланик се извършва единствено и само с указ на държавния глава. Тезата, че съм назначил себе си, е най-малкото неуместна", добави Райков.

„Когато преди 3 месеца уволних себе си, прекратявайки мандата си като посланик в Париж, не чух възражения. Сега чувам възражения, че искам да продължа реализацията си в качеството си на посланик. По отношение на списъка с предложените номинации за посланици - списъкът покрива по-малко от една-четвърт от свободните места зад граница, за това президентът и правителството решиха да оставят на преценката на следващото правителство. Правителството има всички правомощия да предлага на президента изпращането на посланици. Списъкът беше предварително съгласуван с държавния глава и одобрен от него", каза Марин Райков.

По думите му всички тези хора са доказали се във външното министерство и няма хора, които да са чисто политически назначения.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

DC
24 май 2013 - 08:39
1
PROSTAK....
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »