Германските общини се нуждаели от помощ заради български и румънски емигранти

11 март 2013 - 12:49 |   Прочетена (625) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц смята дебатите за наплива на бедни имигранти към западноевропейските държави за пресилени, предава агенция Фокус като цитира„Дойчландрадио”. „Ние нямаме масова миграция на бедността, от Румъния или от някъде другаде”, заяви Шулц.

Социалдемократът призна, че някои райони, например Рур, са силно натоварени. Тези проблеми обаче могат да бъдат преодолени с финансова и административна подкрепа за общините.

90% от всички пристигащи ромски семейства не са „тежки случаи”, коментира Шулц, като пояснява че те имат нужда от помощ при интегрирането, образованието на децата и други социални проблеми.

„За трудните случаи човек трябва да говори в прав текст. Всичко това е постижимо”, подчерта председателят на Европейския парламент.

Междувременно пред бизнес изданието "Ханделсблат" социалдемократ отправи призив за помощ за градовете.

Градовете в Германия, които са пострадали от имиграцията на бедните българи и румънци, трябва да бъдат подкрепени с помощни фондове, смята ръководителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел, цититран от вестника

„Общините сами по себе си са претоварени”, заяви Габриел, като обвини федералното правителство за бездействието му.

Социалдемократът е на мнение, че увеличаващата се имиграция на бедните може да доведе градове като Манхайм, Дортмунд или Дуисбург до значителни социални и културни катаклизми.

След като от 1 януари 2014 г. бъде разрешено напълно свободното движение на работници от европейските страни, проблемите ще се увеличат.

„Досега германското правителство подхождаше към проблема почти нехайно и тактически”, коментира Габриел.

Откакто България и Румъния са членки на ЕС от 2007 г. насам, в Германия има на непрекъснато нарастване на притока на имигранти от тези две страни. Миналата година, според статистика на министерството, от януари до октомври в Германия са пристигнали 153 313 български и румънски имигранти.

Те се опитват да се измъкнат от бедността в родните си страни. Но и в Германия само малка част от бедните имигранти от Румъния, България и Полша успяват да постигнат благоденствие, пише германското онлайн-издание „Нордбайерн”.

За някои големи градове имигрантите вече са проблем. В германския град Нюрнберг натискът от бедните източноевропейци се увеличава.

Когато в 18.00 часа отваря общежитието за нощувки за нуждаещи се в Нюрнберг, местните бездомници се чувстват, както някога в София, Варшава или Букурещ. Затова вместо местния диалект тук от около две години доминира българска, румънска и полска реч.

Повечето, които идват тук в ранната вечер, за да получат легло и душ, са били примамени от стремежа към по-добър живот в Нюрнберг. Без пари и без работа обаче скоро някои от тях се озовават в градския приют за бездомни, отбелязва изданието.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »