Облекченията за българските работници във Франция са за нискоквалифицирани кадри

13 февруари 2013 - 11:18 |   Прочетена (418) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Основната промяна в процедурите за получаване на разрешително за работа във Франция е, че е актуализирана листата с 291 професии, за които процедурата ще бъде ускорена и улеснена. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус" евродепутатът от групата на Европейската народна партия Мария Габриел.

Старият списък е включвал около 150 професии.

„Това, което е важно също така, е че магистрите няма да имат нужда от разрешителни за престой и работа. Това е една мярка, свързана конкретно с младите и образовани българи”, коментира тя. Евродепутатът Мария Габриел отбеляза, че броят на професиите е увеличен, но за сметка на това те са доста ниско квалифицирани.

„Това включва всички професии, свързани със строителството, също фризьор, готвач, сервитьор, електротехник, много професии, които са свързани с отглеждането на животни, земеделие. Това, което ни прави впечатление е, че там, където имаме висококвалифицирани кадри, процедурите остават както до сега”, посочи тя.

Според Габриел, именно това е голямото разминаване между това, което казва френското правителство, че чрез тази мярка се улеснява достъпът до пазара на труда, но от друга страна става въпрос за нискоквалифицирани професии.

Според евродепутата, това не е мярка, която ще спомогне за подобряването имиджа на България и Румъния в европейските страни.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »