Имало роднинска връзка между атентатора от Сарафово и съучастник

13 февруари 2013 - 09:33 |   Прочетена (436) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Канадецът, заподозрян за организацията на атентата в Бургас, има роднинска връзка с извършителя, който загина по време на нападението на летището в морския град. Това съобщава канадската медия „Нешънъл пост" (National Post), позовавайки се на собствени източници.

Според интернет изданието ДНК тест е потвърдил, че в атаката, която уби шестима на аерогарата в „Сарафово", има семейна връзка, но все още не е установено, че човекът, носил бомбата, също е канадски гражданин, посочва bTV.

Каква точно е връзката обаче не е ясно. Медията посочва, че замесеният канадец е имал поне един брат, но за момента той не е свързан с атентата.

Изданието цитира мнение на американски топ експерт по темата „Хизбулла", според когото е често срещано в организирани от ливанската групировка нападения да се откриват роднински връзки между участниците в тях.

„Нешънъл пост" припомня, че идентифицираният от българските власти канадец, за когото е било съобщено миналата седмица, не е бил публично назован по име. Той е емигрирал от Ливан и е живеел във Ванкувър до 12-годишна възраст, когато се върнал в родината си. Така получил и двойно гражданство - ливанско и канадско.

Медията съобщава още, че на 28 юни миналата година той е използвал канадския си паспорт, за да влезе в България и да подготви атаката. В страната обаче започнал да се представя с фалшива американска шофьорска книжка, която го идентифицирала като Ралф Уилям Рико от Гранд Рапидс, Мичиган. На снимката на документа вероятно е бил с перука.

Неговият роднина използвал също мичиганско свидетелство за управление на автомобил с името Жак Филип Мартин. Докато „Мартин" се смята за атентатора самоубиец, Европол твърди, че бомбата е била детонирана от разстояние, убивайки терориста, докато се качвал в автобуса. Петима израелски туристи и българският шофьор са жертвите, припомня изданието.

Двамата му предполагаеми съучастници - канадецът и австралиец, използвал псевдонима Браян Джеймисън, по-късно пристигнали в Румъния по земя, преди да се върнат в Ливан. Предполага се, че австралиецът е направил бомбата и е получил за това пари от „Хизбулла", съобщава на сайта си „Нешънъл пост".

Две седмици след атентата полицията е намерила фалшивата книжка на замесения канадец в северната част на България, недалеч от границата с Румъния. ДНК проба от нея показала роднинска връзка с „Мартин", твърди още канадската медия.

 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »