Министър Младенов е в САЩ, пак настоява за падане на визите

29 януари 2013 - 11:46 |   Прочетена (651) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Като страна от ЕС България се надява на скорошно уеднаквяване към безвизовия режим за всички страни членки". Това заяви външният министър Николай Младенов по време на среща със зам.-държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Според съобщението Младенов е получил уверения от американска страна, че визовите изисквания за български граждани ще бъдат разгледани отново, като се отчитат изискванията на законодателството за намаляване на броя откази за визи.

Основното условие на САЩ към страните от Европейския съюз, за да паднат визите, е броят на откази на молби за визи да е под 10%. България обаче още е далеч от този процент.

С Уилям Бърнс българският външен министър е обсъдил и военно-политическото сътрудничество между България и САЩ, както и предстоящата среща на Международната работна група по санкциите срещу сирийския режим, чийто домакин ще е София.

"Нашето разбиране е, че тези санкции целят по-бързо да спрат насилието в Сирия, а не да навредят на сирийския народ", казал Николай Младенов. По-късно той се срещна и със заместник съветника по националната сигурност на президента на САЩ Антъни Блинкен, след което отпътува за Кувейт.

От Външно министерство не посочват дали по време на еднодневната визита на Младенов в САЩ е било обсъдено разследването на атентата в Бургас, както се очакваше.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »