България открива консулство във Франкфурт на Майн

12 декември 2012 - 16:16 |   Прочетена (680) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството реши във Франкфурт на Майн, Федерална република Германия, да бъде открито консулство на България.

Франкфурт на Майн е един от финансовите и транспортни центрове на Европа. В него е седалището на Европейската централна банка. Тук се намира най-значимата в Германия и една от най-важните в света борси за ценни книжа. Франкфурт е и един от водещите панаирни центрове на Германия, в който целогодишно се провеждат реномирани изложения на автомобили, индустриални стоки, услуги, книги и др.

Отчитайки активността на контактите и сътрудничеството на България с федералните провинции в западната част на Германия (Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц, Хесен, Саарланд), особено в областта на инвестициите, търговията и икономическото сътрудничество, трайните и полезни контакти и взаимодействие в областта на правосъдието, вътрешните работи, образованието и културата, през последните десет години се налага категоричният извод, че за страната ни е икономически оправдано да има свое дипломатическо представителство в тази част на Германия. Силен аргумент е и качественото обслужване и поддържане на контактите с многобройната българска общност в района, сочат от кабинета.

С друго решение правителството одобри откриването на почетно консулство на България в Хаити със седалище в Порт-о-Пренс. Почетен консул на страната ни ще бъде българският гражданин Ралица Константинова.

Г-жа Константинова живее в Хаити от 2008 г., където е пристигнала в качеството си на учен изследовател. След трагичното земетресение от януари 2010 г. тя става активен участник в редица хуманитарни акции за възстановяване на страната. Включва се и в организирането на успешната кампания в България „Български тим в Хаити”, която има значителен принос за ангажиране на обществеността ни с проблема и за набиране на средства за Хаити. С широките си контакти Ралица Константинова съдейства за организиране на различни инициативи, целящи разширяването на връзките между хуманитарния сектор и частния бизнес.

Откриването на почетно консулство на България в Порт-о-Пренс ще помогне за активизиране на сътрудничеството между двете страни в различни сфери от взаимен интерес и за по-силното присъствие на България в региона на Карибския басейн.

На днешното заседание Министерският съвет освободи от длъжност на почетния ни консул в Естония Хейки Краних. Решението е взето по негова молба и е мотивирано с нарасналите му служебни ангажименти.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »