Митрополит Йосиф смята, че новият патриарх трябва да е анализатор

26 ноември 2012 - 13:19 |   Прочетена (420) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Новият български патриарх трябва да е анализатор, трябва да анализира и да се вслушва. Това каза Американският и Австралийски митрополит Йосиф преди днешното заседание на Светия синод. Митрополит Йосиф, който отговаря за православните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия, не присъства на първите заседание на Светия синод, поради ангажименти в чужбина.

Митрополитът вече заяви, че не би приел да стане патриарх заради агентурното си минало, потвърди, че не е кандидат. „Като дойде времето ще си подам своето писмо, но в същото време Светия синод решава. Ако ви кажа за моето житие-битие досега аз нито съм искал да отида в Америка, нито съм искал втори мандат, нито трети, нито четвърти, нито да бъда избран за митрополит на САЩ, Канада и Австралия. Обаче, ето 30 години съм там не по желание, а по послушание и по служение”, каза той, цитиран от БГНЕС.

Днес митрополит Йосиф отказа да посочи категорично дали би подкрепил евентуална кандидатура на единствения митрополит без досие, който отговаря на уставните изисквания за патриарх - Ловчанския владика Гавриил. Митрополит Йосиф посочи отново, че следващият патриарх на Българската православна църква трябва да е анализатор.

„Ако св. патриарх Евтимий беше исихаст, ако дядо Кирил блажена му памет, беше академик, ако дядо Максим беше аскет, новият за мен трябва да бъде анализатор”, каза той.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »