Кмет събирал по 2 лева от съселяни, за да си получат помощите от ЕС

24 ноември 2012 - 11:30 |   Прочетена (432) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Кметът на врачанското с. Долна Кремена събирал по 2 лева от жителите на селото, които имат право на социални помощи от ЕС. При раздаването на 70 кг леща, боб, олио и други продукти Румен Серафимов взел таксата от 41 души. 42-ият обаче не пожелал да плати, разказва bTV.

42-годишният Александър Симеонов разказа пред телевизията, че влязъл в остър конфликт със секретарката на кмета, след като не пожелал да плати 2 лв. за помощта, която му се полага.

„Спорихме. Казах, че няма да ги дам и си тръгнах”, разказа безработният мъж. По думите му после кметът Румен Серафимов го нападнал с обиди. „Каза ми, че само правя проблеми, че съм циганин...”, обясни Симеонов.

Самият кмет обаче твърди, че хората от Долна Кремена доброволно са дарили по 2 лв. на БЧК, защото били много доволни от доставените продукти. От Червения кръст потвърдиха тази версия. Според Александър Симеонов обаче жителите на селото се страхуват да си кажат, че са ги изнудвали, за да не останат без провизии на прага на зимата.

 „Това дарение трябва да бъде овъзмездено по някакъв начин. Тези 2 лв. са нещо като членски внос, като лепта”, обясни кметът.

От БЧК поясниха, че не изискват подобна такса, но хората явно са доволни от услугите им. „Те са се организирали, след като получават 70 кг помощи. Пожелали да дадат малки дарения. Бедните хора и средната класа са по-склонни да даряват”, твърдят от Червения кръст.

308 000 бедни българи получават безплатни храни от ЕС за общо над 40 млн. лв. тази есен. Продуктите идват по програма “Благотворителност” на ЕС, а раздаването им стартира от 10 септември през Българския Червен кръст. Заради кризата средствата за бедни в ЕС са увеличени значително - за България сумата скача пет пъти - от 8 млн. на 40 млн. лв.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »