Медиапул: Средства за подготовка на ВВС отиват за полети на Борисов

27 септември 2012 - 16:12 |   Прочетена (566) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Докато се чуди какво да прави с правителствените "Еърбъс"-и и ги раздава на "който си поиска", министър-председателят Бойко Борисов очевидно не разчита само на тези самолети, на по-малкия правителствен цивилен "Фалкон", а и на военната авиация, пише в свой материал Mediapool.

Само през тази година премиерът и негови министри са използвали на два пъти военно-транспортния самолет "Спартан" и 12 пъти са летели с вертолет "Кугър", става ясно от документ на Министерството на отбраната, с който Mediapool разполага. От услугите на военната авиация основно се е ползвал премиерът, който има натоварена програма, свързана с инспекции, рязане на ленти и първи копки из цялата страна.

Според информация на Mediapool самолетът  "Спартан" е летял два пъти по искане на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Сметките на Министерството на отбраната показват, че тези полети струват 251 569 лева и са с обща продължителност 50 часа и 55 минути. Разходите, които са отишли непредвидено за транспорт на ВИП-лицата от правителството, са били планирани за осигуряването на бойната подготовка на българските Военновъздушни сили (ВВС).

Поемането им от страна на МО е довело до недостиг на пари за авиационно гориво и резервни части за летателната техника.

Военното министерство официално е поискало средствата да бъдат възстановени от правителството, става ясно от документ на ведомството , който МО не пожелава да коментира.

 "Изпълнението на допълнително възложените специални полети и извършените непланирани разходи за тях, затрудняват изпълнението на летателните план-графици на авиобазите", показват разчетите на МО.

На въпрос на Mediapool дали средствата вече са изплатени, от МО отказват да дадат отговор. Поясняват обаче, че в петък смятат да дадат официални данни по въпроса, от които би следвало да стане ясно дали Министерският съвет е възстановил исканата сума.

Министър-председателят има право да ползва военната авиация, но както става ясно от докладната записка на МО, това са непланирани полети. Подготовката на военната авиация е едно от най-големите пера от разходите за армията. Скъпото гориво, ограничената летателна техника и скъпата й поддръжка в последните години превърнаха полетите "в привилегия" за военните авиатори.

Недостатъчният брой летателни часове е една от причините за отлива на летци от армията. Само преди няколко дни от Военновъздушните сили обявиха официално, че много подготвени пилоти и техници са напуснали авиобаза "Крумово". Аналогична е и ситуацията в авиобаза "Граф Игнатиево".

Много от напусналите опитни пилоти трябва да бъдат заменени от техни млади колеги, които трудно могат да получат необходимата подготовка, гарантираща безопасно изпълнение на задачите.

Според наблюдатели българската военна авиация вече разполага с ограничен брой добре подготвени кадри. Така се стигна до критичната ситуация с гасенето на пожари това лято, когато се наложи да летят командирът на авиобаза "Крумово" бригаден генерал Златко Златев и заместникът му Евгени Белкинов.

Може би фактът, че прибягва да услугите на военната авиация не само в кризисни ситуации като наводнението в с. Бисер тази зима, ще накара министър-председателя да се погрижи по-сериозно за обезпечаването на ВВС. И да се надяваме, че ВВС няма да бъдат "залагани на карти", така, както се случи с правителствения самолет, който, както се говори, бил спазарен да превози два нискоразрядни футболни отбора с височайши благодетели в резултат на загубена игра и карти, коментира изданието.

В началото на август стана известно, че отборът на министър-председателя Бойко Борисов "Витоша – Бистрица", заедно с този на депутата от ГЕРБ Емил Димитров – "Чавдар"-Етрополе са летели с правителствения самолет на Авиоотряд 28, за изиграят приятелски мач във Варна.

Според Димитров полетът е поръчан чрез БФС, който е сред правоимащите да ползват самолетите на Авиоотряд 28. Както е записано в Устройствения правилник на авиоотряда, правоимащи са премиерът, президентът, председателят на Народното събрание и др., като заявители на превоза могат да бъдат "министерства и ведомства".

Преди седмица, за да оправдае законово скандалния полет на отбора на "Бистришките тигри" с правителствен самолет на Авиоотряд 28, Гражданската въздухоплавателна агенция (ГВА) обяви заявителя на полета - Българския футболен съюз - за ведомството, а след това препоръча да бъде изяснено понятието "ведомство" и това да се отрази в Устройствения правилник на авиоотряда.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »