Хилари Клинтън се срещна с премиера и президента

05 февруари 2012 - 15:29 |   Прочетена (698) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в България след участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, съобщи Дарик.

Самолетът - модифициран "Боинг 757", с който пътува Клинтън, кацна около 12.30 часа на летище "София".

Хилари Клинтън беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й. Сред официалните лица на посрещането бяха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

В охраната на официалната визита са ангажирани 1050 полицаи.

Първата официална среща на Клинтън у нас е с президента Росен Плевнелиев. След това държавният секретар на САЩ разговаря и с премиера Бойко Борисов.

Сред основните теми по време на няколкочасовия престой на Клинтън ще бъдат военнополитическото сътрудничество; регионални въпроси, свързани със Западните Балкани, случващото се в Близкия Изток и Северна Африка и енергийната сигурност, както и темата за шистовия газ.

Не искам българо-американските отношения да се ограничават само до темата "сигурност", заяви в предаването "Седмицата" на Дарик министърът на външните работи Николай Младенов, по чиято покана пристига Хилари Клинтън. Въпреки това военното сътрудничество ще бъде ключов въпрос.

"В момента съвместните бази, които са в крайна сметка български, се използват със САЩ за обучение, както на нашата армия, така и на техни войници, и ние тези бази ги ползваме по същия начин за обучение и за съвместни упражнения с други въоръжени сили. Така че тези бази са си български, а използването им съвместно със Съединените щати е една голяма част от тяхното натоварване, но не е единствената", каза външният министър.

Признаването на трудовия стаж на българите в САЩ ще бъде сред другите акценти по време на разговорите с държавния секретар на САЩ. Ще бъде обсъден и въпросът с визите за пътуванията на българите, въпреки че според Младенов миналото правителство е изпуснало голяма възможност.

"При предходната американска администрация критерият за колко трябва да бъдат отказите, за да може да влезеш в програмата за безвизово пътуване, беше намален, т.е. по-лесно можеше да се мине този праг за страна като България. Второ, второто изискване е било, и то продължава да бъде, да са напълно въведени тези биометрични паспорти с чиповете, които сега имаме. За съжаление предходното правителство абсолютно е проспало тези две възможности и не го е направило", заяви Младенов.

Етикети:

Реклама

Коментари »

има друго
05 февруари 2012 - 22:38
1
да доди специално има друго което не е за телефон?????
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »