Борисов: На Хилъри Клинтън ще кажа, че "Шеврон" подцени страховете на хората

04 февруари 2012 - 12:02 |   Прочетена (853) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

ББР от четвъртък вече отпуска 100 милиона лева за кредитиране на малките и средни фирми, коментира премиерът Борисов по време на гостуването си в предаването на БНТ „Панорама“ снощи. Борисов изреди „конкретни мерки, предприети от правителството за очаквания икономически растеж и намаляване на младежката безработица“.

„България няма да плаща за грешките на другите държави. Затова и забавихме влизането в еврозоната“ – коментира фискалния пакт Борисов. Според Борисов ангажиментите по отношение на намаляването на бюджетните дефицити и задлъжнялостта на европейските страни са ясни, но акцентът на последната среща на върха всъщност са били думите на „президента Барозу за младежката безработица и какво по принцип да се направи за безработицата“

„Комисарят Хан даде едно много хубаво сравнение...Ако в Европа са, образно казано, 25 милиона безработните, ако 500-те големи фирми трябва да изчистят тази безработица трябва да назначат по колко...(замисля се) 24-25 000 души на работа. Докато, ако 23 милиона малки и средни фирми назначат само по един човек, то няма да има безработица“

Въпреки желанието на Борисов за облекчения по еврофондовете срещу младежката безработица, такава отиде за 8 други държави в съюза. Борисов заяви, че е взел нужните мерки с хода с отпускането на 100-те милиона от ББР и е наредил на министър Дянков „за десетина дни да предложи три мерки с които да се подпомогне кредитирането“ на хората с ниски доходи.

Чухме че пускате туристи с шенгенски визи, което е реверанс към туризма. Къде е индустрията, обаче? Индустрията ще направи икономиката, а нея я няма на хоризонта, бе попитан Борисов.

Премиерът коментира, че в момент когато в световен аспект индустриалните компании съкращават работни места и спират инвестициите в чужбина, България предлага най-правилното:

„Не само най-ниските данъци. Новата инфраструктура, която градиме. Когато България след една-две години има магистрали, когато има бързи влакове, нали...жп инфраструктурата се направи, когато пречиствателните станции са факт, всичко това ще доведе инвеститори. И ето, днеска беше министър-председателят на Долна Австрия, Горна Арда почваме 2013, Дунав Мост 2 ще бъде завършен тази година, столичното метро ще бъде завършено тази година, южната дъга (на Околовръстното) в София ще бъде завършена тази година, Меден рудник в Бургас, магистрала Тракия. Едни от най-големите проекти, които са правени в историята на България“

По темата за споразумението АКТА срещу интернет-пиратството премиерът каза: "Пишман политици...използвам жаргон, защото просто друго не мога да кажа... се нахвърлиха върху Цветанов, че ще има полицейски произвол".

Попитан дали вече не е късно и защо изобщо посланикът ни в Токио е бил упълномощен да подпише споразумението, Борисов заяви:

"Подписа, защото предишното българско правителство е предоставило това право на ЕС – да преговарят от името на всички нас. Това е станало през 20008 г. и ние като правителство също го подписахме. Но парламентът трябва да го ратифицира и те ще го ратифицират така, че да действат българските закони. Така че няма никакъв проблем, чакаме деня, в който депутатите от ГЕРБ ще гласуват по начина, по който ви казах".

Борисов отново увери, че докрай ще се съобрази с нагласите на българския народ относно безопасността на добива на шистов газ. 

"Докато хората не се убедят, че това е безопасно, няма сила, която да ме накара да помоля...все пак сме парламентарна държава...депутатите на ГЕРБ да преразгледат това решение. На Хилъри Клинтън ще кажа, че "Шеврон" подцени страховете на хората".

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »