Минималната заплата ще се увеличи от 1 май догодина

03 ноември 2011 - 09:30 |   Прочетена (492) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Финансовият министър Симеон Дянков предлага увеличението на минималната работна заплата да стане от 1-ви май, вместо от 1-ви април догодина, стана ясно след заседанието на съвета за тристранно сътрудничество вчера, съобщава Дарик.

Дянков е мотивирал предложението си с даването на отсрочка на работодателите, за да проследят как се отразява направеното през септември увеличение на минималната заплата върху бизнеса и заетостта.

Синдикатите изтълкуваха промяната като реверанс към работодателите, а лидерът на КНСБ Пламен Димитров се пошегува, че правителството променя датата, за да не помислят хората, че увеличението от 1-ви април е шега. Новият размер на минималната заплата ще бъде одобрен от правителството следващата сряда.

Според последните намерения на правителството минималната работна заплата ще се увеличи от 270 на 290 лева от 1-ви май. Работодателите са против каквото и да е вдигане, с изключение на КРИБ, стана ясно след заседание на комисията по доходите към тристранния съвет. Синдикатите настояват това увеличение да стане от 1-ви януари и не приемат аргументите на министър Симеон Дянков за забавянето му с още един месец от предвиденото.

"От 1 май, защото господин Дянков искал да направи поредния реверанс към работодателските организации. Първи май бил хубав празник, аз му казах, че и 1 март е хубав празник", каза Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи предложението като подкрепа и „подарък" за работниците по случай 1 май.

Следващата сряда правителството ще гласува увеличението на минималното възнаграждение и размера на линията на бедност за следващата година. Този размер ще бъде 236 лева и е съобразен с методиката за измерване на минималните жизнени потребности.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »