Рогозин е най-високопоставеният министър, който отпада от новия кабинет на Путин

07 май 2018 - 22:06 |   Прочетена (2995) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Петима вицепремиери от досегашното правителство на Русия отпадат от новия му състав и сред тях е Дмитрий Рогозин, който като вицепремиер отговаряше за военнопромишления комплекс и космическата програма. Още трима вицепремиери си тръгват, а финансовият министър Антон Силуанов запазва поста си и за пръв път в този формат на правителството ще е единственият първи вицепремиер.

Наследникът на Рогозин ще бъде зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов. Във ведомството той отговаря за военно-техническото осигуряване на армията. За него секторът е напълно познат, включително защото до 2012г. е работил за министерството на промишлеността и търговията.

Първата му задача най-вероятно ще е да завърши програмата за заместване на вносни компоненти с такива с руско производство, но също така ще трябва и да изпълни президентското нареждане 50% от продуктите на отбранителните предприятия да са за граждански цели. Борисов е в надзора и управителните съвети на няколко от най-големите руски отбранителни корпорации, повечето от които са подложени на санкции от САЩ и ЕС.

На среща с депутати от партията "Единна Русия" Медведев каза още, че вицепремиер става Виталий Мутко - скандалният министър на спорта, на когото сега ще бъде поверено строителството. Другата изненада е Олга Голодец, която ще поеме социалната сфера. Представени са били и други заместници на премиера, но сред тях не са Игор Шувалов, Аркадий Дворкович, Александър Хлопонин и Сергей Приходко.

Депутатите имат една седмица да обсъдят и одобрят новия състав с обикновено мнозинство. Междувременно в администрацията вероятно вече има сътресения заради това, че всеки от отстранените вицепремиери е изградил свой блок в нея и сега те ще трябва да бъдат сменени.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »