Русия обяви за "персона нон грата" 23-ма британски дипломати

17 март 2018 - 12:24 |   Прочетена (6536) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Русия обяви за "персона нон грата" 23-ма британски дипломати като реципрочна мярка за експулсирането от Лондон на същия брой руски дипломати. Москва отменя и разрешението за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург.

За отговора на Москва е бил уведомен посланикът на Великобритания Лори Бристоу, който беше повикан на разговор в руското външно министерство. 

Скандалът се разрази след отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.  Лондон обвини Москва, че стои зад покушението. 

"Дадохме възможност на Русия да обясни как веществото е стигнало до Солсбъри. Помолихме Русия да декларира субстанцията в организацията за забрана на химическите оръжия. Тя не направи нито едно от двете, ето защо ние предприехме определени действия. Днес Русия ме уведоми за мерките, които тя ще предприеме в отговор на нашите действия." – заяви британският посланик.

След телефонен разговор между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск снощи стана ясно, че ЕС ще отправи ясно послание за аферата "Скрипал" по време на срещата си на върха идната седмица. 

Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи по-рано, че вече проучва информацията за веществото от групата "Новичок".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »