Пекин не е спрял кражбата на интелектуална собственост от щатски компании

20 октомври 2015 - 09:43 |   Прочетена (8195) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Работещите за китайската държава хакери са провели серия от кибер шпионски атаки над щатски компании, нарушавайки споразумението, подписано между двете страни, за спиране на подобни атаки, сочи компания, работеща в сектора на киберсигурността.

Щатският технологичен и фармацевтичен сектор са били обекти на атаки, насочени към „кражба на интелектуалната собственост и търговските тайни“ през последните три седмици, по данни на щатската група CrowdStrike, която сочи, че е спряла всички опити за нападение.

На 25 септември Китай и САЩ подписаха споразумение, с което се договориха да няма кражби на корпоративни тайни с икономическа цел.

Но само в рамките на следващите два дни е имало две атаки над щатски технологични компании, а в идните седмици е имало още подобни опити.

Седем от компаниите са фирми от технологичния и фармацевтичния сектори, където основната цел на атаките изглежда насочена към облагодетелстването от кражбата на интелектуална собственост и търговски тайни, а не от традиционното събиране на разузнавателна информация, каквато споразумението не забранява“ - пишат в статия в блога си CrowdStrike.

Приписването на атаките на точно определена страна е трудно, заради усилията, които хакерите полагат за маскирането си. Но CrowdStrike сочат, че могат „с голяма доза увереност“ да твърдят, че става въпрос за спонсорирани от Пекин хакерски групи, като Deep Panda, която групата следи от години.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »