Износът и вносът на Китай падат през април

08 май 2015 - 14:00 |   Прочетена (1785) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

И износът и вносът на Китай падат рязко през април, попарвайки надеждите за сезонно възстановяване и подчертавайки „блатистата” картина на търговията във втората по големина световна икономика, предава CNBC.

Износът пада през април с 6.4% спрямо година по-рано, което е доста под очаквания ръст от 2.4% в анкетата на Ройтерс и след срив от 15% през март.

Вносът пада с 16.2% на годишна база, при прогноза за понижение от 12% и след като падна с 12.7% през март.

Това означава, че търговският излишък през месеца е 34.13 милиарда долара, при прогнозиран излишък от 39.45 милиарда и при излишък за март от 30.8 милиарда долара.

Новината помрачи перспективите пред Австралия, един от основните търговски партньори за Китай и доведе до спад на австралийския долар в началото на днешната сесия.

Пазарите се надяваха, че цифрите за април ще са доста по-силни, след традиционно подтиснатите нива от февруари и март, заради празничните дни около китайската Лунна нова година.

„Ефектът (от китайската Нова година) трябва да е напълно отшумял през април, така че е изненадващо, че цифрите за износа остават на негативна територия”, коментира Джулиан Евънс Причард, икономист за Китай в Capital Economics, „Данните за търговията означават, че и вътрешното и външното търсене са отслабнали, с навлизането във второто тримесечие.”

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »