Износът на Китай през февруари скочи с рекорден за последните пет години темп

08 март 2015 - 09:09 |   Прочетена (763) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Износът на Китай през февруари скача с 48.3% на годишна база спрямо година по-рано, най-високият темп на растеж от близо пет години, и далеч по-висок от средната прогноза на икономистите, докато вносът пада с 20.5%, съобщи днес Генералната митническа администрация на Китай.

Това води до рекорден месечен търговски излишък – от 60.6 милиарда долара.

Прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 14.2% в износа, след спад от 3.3% през януари и за спад от 10% във вноса, както и за търговски излишък от 10.8 милиарда долара.

 Анализаторите традиционно обичат да гледат общите данни за първите два месеца, за да изгладят данните, тъй като празничният период около Китайската нова година варира всяка година. Тази година той се падна в средата на февруари, докато през 2014 бе в началото на февруари.

Митническата администрация коментира, че китайските износители обикновено предприемат „концентрирани доставки” преди новогодишните празници, което вероятно изкривява цифрите за януари и февруари.

За първите два месеца на 2015 износът нараства с 15% на годишна база, докато вносът пада с 20.2%. За цялата 2014 износът нарасна с 6.1%, а вносът отчете слабо повишение, от 0.4%.

Вносът е видимо по-слаб от износа, което подчертава необходимостта от стимулиране на вътрешното потребление, в момент, когато някои краткосрочни инвеститори излизат от страната, което личи от трайното изтичане на капитали през последните месеци.

Министърът на търговията Гао Хучън заяви вчера, че очаква и вносът и износът да отчетат ръст през март и запази прогнозата си за ръст в търговията за цялата 2015 от 6.1%.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »