Рекорден търговски излишък за Китай през август

08 септември 2014 - 09:53 |   Прочетена (698) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китай обяви днес цифрите за износа и вноса, от които проличава, че търсенето зад граница остава здравословно, но вътрешното потребление продължава да е подтиснато.

Износът през август е скочил с 9.4% спрямо август 2013, като е по-силен от прогнозата на икономистите за ръст от 8% и идва след ръст от 14.5% през юли.

Но вносът пада с 2.4% на годишна база, при очакване за ръст от 1.7% и при спад от 1.6% през юли.

Това означава, че търговският излишък през август бележи нов рекорд, от 49.8 милиарда долара, като е по-висок както от средната прогноза, която бе за 40 милиарда, така и от юлския пик от 47.3 милиарда долара.

Азиатските финансови пазари практически не реагираха на новината. Австралийският долар също, като се търгува около петъчните нива на затваряне спрямо долара.

„По-слабият растеж на вноса отразява забавящите се инвестиции, особено в имотния сектор, което натежава над търсенето на суровини”, коментира Джулиан Евънс – Причард, главен икономист на Capital Economics.

"В перспектива, очакваме износът да остане здравословен, с подобряване на условията на развитите пазари. В същото време, подтиснатото търсене на суровини ще продължи да дърпа растежа на вноса. Като резултат, очакваме Китай да продължи да реализира големи търговски излишъци, което ще постави юана под допълнителен натиск за поскъпване”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »