Индия представя първи боен кораб, с който да противодейства на китайските подводници

25 август 2014 - 09:30 |   Прочетена (703) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Индия ще покаже днес първите построени у дома бойни кораби за борба с подводници, в ход целящ да осуети навлизането в териториалните й води на китайски подводници, пише Блумбърг.

Министърът на отбраната Арун Джайтли ще присъства на пускането на вода на 3300-тонния INS Kamorta в югоизточното пристанище Вишакапатнам. Ходът идва седмица след като премиерът Нарендра Моди представи най-големия местно построен разрушител, снабден с управляеми ракети и обеща да подобри отбраната на страната, така че „никой да не смее да хвърля зли погледи към Индия”.

Индия се опитва да застигне Китай, който изгради 20 подобни бойни кораба в последните две години и изпрати ядрена подводница в Индийския океан през декември на двумесечен патрул срещу пирати.

През въпросните води минават корабни линии, превозващи около 80% от петрола, транспортиран по море в света, главно доставян за Япония и Китай.

„С израстването на Китай в морска сила, той ще става все по-мощен и по-мощен в Индийския океан”, коментира Тейлър Фравъл, професор в Масачузетския технологичен институт, който изучава връзките на Китай със съседите му.

„Разбира се, не става дума за враждебност или за прицелване в Индия, а за икономическите интереси в Индийския океан, през който минава много търговия. Подобно присъствие неизбежно ще повдигне въпроси в Индия, но не е непременно повод за конфликт”.

Индия нямаше антиподводнични корвети във флотата си от 135 бойни кораба от повече от десетилетие, след като извади от употреба последния от десетте съветски корвета клас „Петя” от 1960-те, през декември 2003.

Страната планира изграждането на още 42 бойни кораба, включително още три корвета от този клас, през идното десетилетие.

Около 90% от компонентите за INS Kamorta са местни, като корпусът е изработен от Steel Authority of India Ltd., оръдията със среден обхват от Bharat Heavy Electricals, а торпедните установки от Larsen & Toubro Ltd, най-голямата индийска инженерингова компания.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »