Темпът на растеж на руската икономика се забавя до 0.8%

11 август 2014 - 16:45 |   Прочетена (617) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Темпът на растеж на руската икономика се забави, до най-ниските измерения за последните пет тримесечия, като наказанията, наложени от САЩ и съюзниците му започват да оказват ефект заедно с и досега забавящото се потребление.

БВП нараства с 0.8% за второто тримесечие, спрямо същия период на 2013, при ръст от 0.9% през първото, съобщи Федералната статистическа служба в Москва.

Резултатът е по-висок от средната прогноза на 20 икономисти, анкетирани от Блумбърг, които предричаха ръст от 0.7%.

Президентът Путин и правителството се опитват да съживят търсенето и инвестициите, след като напрежението с ЕС и САЩ ескалира, заради кризата в Източна Украйна.

Миналата седмица Путин отговори на санкциите на Запада, като обяви ембарго на вноса на храни и хранителни продукти, ход, който заплашва да доведе до инфлация.

„Дори и преди украинската криза, потреблението, основният източник на растеж, бе слабо”, коментира Владимир Брегин, директор на анализаторите на Alfa Capital в Москва – „Забавянето на потреблението е резултат от дълговото бреме на домакинствата и забавящия се растеж при реалните доходи”.

Рублата поевтинява с около 9% спрямо долара тази година, като е осмата най-слабо представяща се глобална валута, сред следените от Блумбърг.

Дори и преди последния кръг на мерки на ЕС и САЩ засегнал енергийния и банковия сектор, мерките им имаха значителни индиректни последици за икономиката, коментира заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак.

Потреблението, което е изгражда в огромна степен 2-трилионната (в щатски долари) икономика на Русия, стагнира, заради забавянето на темпа на реалния растеж на доходите.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »