Икономическият растеж на Китай се ускори за първи път от три тримесечия

16 юли 2014 - 12:07 |   Прочетена (652) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Икономическият растеж на Китай се ускори за първи път от три тримесечия, след като правителството е повишило разходите и е освободило средства за повече заеми, с които банките да спрат забавянето при имотния сектор.

Брутният вътрешен продукт на страната нараства през периода април-юни със 7.5% на годишна база, съобщи националното статистическо бюро в Пекин.

Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от агенция Блумбърг, бе за ръст от 7.4%. Индустриалното производство през юни и инвестициите в дълготрайни материални активи за първото полугодие също надвишават прогнозите.

Правителството на премиера Ли Къцян изнесе напред разходите по ЖП инфраструктурните проекти, намали изискуемите резерви пред част от банките и понижи данъци, за да запази целта си за растеж на годишна база от 7.5%, който бе под заплаха, заради срива при жилищното строителство и по-слабия темп на растеж на цените на имотите.

Дори и с тази подкрепа на Пекин, обаче, анализаторите очакват ръстът на БВП за тази година да е най-бавният от 1990.

„Данните са доста позитивни”, коментира Джу Хъйбин, главен икономист за Китай на JPMorgan Chase & Co в Хонконг – „Правителството ще продължи да подкрепя ключовите сектори, които подкрепя и сега, но няма да разшири подкрепата си към други сектори”.

Индустриалното производството през юни нараства на годишна база с 9.2%, като е по-високо от средната прогноза на икономистите за ръст от 9% и от темпа през май, който бе 8.8%.

Продажбите на дребно нарастват с 12.4% на годишна база, при прогноза за ръст от 12.5%.

Инвестициите в ДМА, без да се включват домакинствата в селските райони, нарастват със 17.3% през първото полугодие.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »