България открива почетно консулство в Мумбай

10 юли 2014 - 09:13 |   Прочетена (651) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството реши България да открие почетно консулство в Индия със седалище в град Мумбай и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Махаращра. Почетен консул на страната ни ще бъде индийският гражданин Винай Патил.

 През последните години Индия израства като глобална сила с високи темпове на икономически растеж и значими постижения в различни области. Махаращра е втори по население и трети по територия щат в Индия, и има водещи позиции в икономическо отношение. Столицата на щата – Мумбай, е основният финансово-икономически, транспортен и комуникационен център на Индия и се посещава от много български граждани.

 Г-н Винай Патил е собственик и управляващ директор на компанията „Samruddha Resources Ltd.” с дейност в областите добив и износ на желязна руда и боксит, и на текстилната компания „Tech Sutre Industries Ltd.”.

Президент е и на „Jawahar Educational Society”, по линия на което са основани два колежа по инженеринг и мениджмънт. Управлява общо 15 000 служители и работници. Проявява подчертан интерес да съдейства за развитие на търговските и деловите контакти между България и Индия, както и на връзките в областта на туризма и културата.

 Откриването на почетно консулство и назначаването на Винай Патил за почетен консул в Мумбай ще подпомогне дейността на посолството на България в Делхи за по-нататъшното разширяване на търговско-икономическите връзки и засилване на културния обмен и би допринесло за цялостното укрепване на двустранните отношения с тази важна страна.

 Правителството даде съгласието си гръцкия гражданин Йоаким Каламарис да изпълнява функциите на почетен консул на Източна република Уругвай в България. Предложението за неговото назначение на мястото на досегашния почетен консул Пламен Бонев е на уругвайската страна.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »