Руската икономика стагнира, изтичането на капитали достигна $70 милиарда

25 март 2014 - 09:48 |   Прочетена (1466) |   Препоръчай (3) |   Коментари (6)

Руската икономика едва-едва расте, инфлацията се покачва скоростно, а капиталите напускат страната, предупреди икономическото министерство в Москва в понеделник, в знак за това, че международното напрежение около Украйна вече нанася тежки икономически последици.

През февруари икономиката на Русия отчита ръст от едва 0.3% на годишна база, при ревизиран ръст за януари от 0.1%, заяви заместник-министърът на икономиката Андрей Клепач.

Миналата година икономиката на страната отбеляза ръст от едва 1.3%, доста под първоначалните прогнози, но имаше надежди, че тази година ще се възстанови. Вместо това, икономическото представяне на Русия се влоши допълнително, заради напрежението около Украйна, което доведе до изтичането на капитали от Русия.

Клепач коментира, че ако се отчетат сезонните и календарните фактори, представянето през февруари не е „толкова лошо” и всъщност е „по-добро от очакваното”.

Но допълва, че „е твърде рано да се говори за обръщане на икономическите тенденции, за възстановяване, от стагнацията” в момента.

Той коментира, че министерството очаква ръстът на икономиката да е около нулата за първото тримесечие. Това би направило прогнозата за ръст на БВП за цялата 2014 доста трудно изпълнима.

„Няма да има рецесия, но има проблем със стагнацията: с продължителността и дълбочината й. За съжаление сривът при инвестициите продължава. Не съм готов да кажа колко дълго ще продължи”.

И, докато икономиката се забавя, инфлацията в страната се ускорява. Министерството на икономиката очаква инфлация от 6.9-7.0% през март, при темп от 6.2% през февруари.

Рязкото покачване на инфлацията показва как сриващата се цена на рублата се отразява на стойността на вноса.

Клепач коментира, че министерството очаква нетното изтичане на капитали през първото тримесечие да достигне 65-70 милиарда долара, като „ще е по-близо до 70 милиарда”.

За сравнение, през цялата 2013 година от руската икономика „изтекоха” 62.7 милиарда долара.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Хари
25 март 2014 - 11:17
1
Русия няма икономика, има износ на въглеводороди и други ресурси. Те са икономика от 18 век - копае ресурси и ги продава на индустриализирания свят, който може да добави стойност. Всеки спад в цената на ресурсите ще създаде шок върху диктатора и не е ясно как ще реагира глутницата олигарси
юрист
25 март 2014 - 11:36
2
Статията е манипулативна тотално!Съветвам читателите да независими финансови анализатори.
до юрист-а
25 март 2014 - 11:48
3
Хаха, какво става другарю? Това ли са новите опорни точки? Руската икономика цъфти и връзва. Прочети руските медии http://www.vedomosti.ru/finance/news/24402461/klepach
Май няма манипулация, а? Или ако има е в съмнителния растеж от 0.1%, 0.3%, който руснаците дават. Сещаш се, че всъщност рецесия вече има. И ще става бая по-тежка. Приятелски съвет - продавай си рублите докато е време
юрист
25 март 2014 - 11:49
4
Статията е манипулативна тотално!Съветвам читателите да проследят анализите на известни финансови специалисти от ЕС и САЩ.Подобни катастрофични оценки постоянно " анализират" Китай,Индия,Бразилия,Иран ...Никой в РБ не анализира САЩ( 130 трил.долара дефицит), или ЕС ( финансите на 22 държави от ЕС!)!!
Tarantula, до №3
25 март 2014 - 11:58
5
Абе наште комунета за жалост не са и рубладжии. То барем да им плащаха. А те просто са с промити мозъчета. Тролове и орки, жалка работа
ми
25 март 2014 - 12:58
6
не разбирам от микро и макро икономика,ама не съм видял нещо кой знае колко драматично да се случва там - можеше , за такива като мене некакви драматични снимки или видеа да качат - как се редят и трепат за парче хляб и други такива..
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »