Още 12 уйгури загинаха при сблъсък с китайската полиция

27 януари 2014 - 08:56 |   Прочетена (1692) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайската полиция застреля шестима души при „терористична атака“, в размирния западен регион Синцзян, населен предимно с мюсюлмани – уйгури. Още шестима души са загинали, когато експлозивите, които са пренасяли са се взривили, гласи официалното съобщение от китайските държавни медии.

В същото време властите обвиниха влиятелен учен, че подкрепя бунтовниците.

Полицията бе атакувана в петък от група, която е хвърляла „взривни устройства“ в провинция Синхъ, се казва в официалното съобщение на агенция Синхуа, като се цитират регионалните власти.

Петима са задържани, а един полицай е леко ранен.

Синцзян е арена на редица инциденти през последните години, за които правителството в Пекин вини сепаратистите от Източно Туркестанското ислямско движение. Експерти и правозащитни организации се съмняват, че съществува подобна организирана група.

От миналия април насам, жертвите на насилието в Синцзян са стотина, в т.ч. и полицаи.

Много правозащитни групи твърдят, че Китай преувеличава размерите на заплахата, за да оправдае засиления си контрол над богатия на ресурси Синцзян. Регионът е на границата със средноазиатските републики от бившия СССР, Индия и Пакистан.

Полицията в Урумчи, столицата на автономния регион, съобщи в събота, че известният пекински професор от уйгурски произход Илхам Тохтъ, се разследва, заради пропагандирането на независимостта на уйгурите и подкрепа за сепаратистите. Тохтъ бе задържан в Пекин миналата седмица, което доведе до критики от САЩ и ЕС.

Тохтъ използва своите учебни занятия да провъзгласява сепаратистите като „герои“ и вдъхновява студентите да мразят страната, правителството и да искат да го свалят, пише полицията в Урумчи в профила си във водеща китайска социална мрежа.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »