Изтекоха данни за тайните офшорните сметки на китайския елит

22 януари 2014 - 10:22 |   Прочетена (1067) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Тайните финансови авоари на семействата на китайските лидери, от Си Цзинпин до Дън Сяопин, бяха разкрити след мащабно изтичане на документи от Международния център по разследваща журналистика, предава Файненшъл таймс.

Членовете на семействата на една дузина политически и военни лидери в страната са сред 21 000-те жители на Китай и Хонконг, които са използвали задгранични данъчни убежища на Карибите, за да пазят богатството си, личи от изтеклата информация.

Разкритието идва в момент, когато Пекин поде борба с корупцията, в челото на която стои именно президентът Си. Битката срещу корупцията взе доста високопрофилни жертви, като Джоу Йонкан, бившият шеф на вътрешната сигурност в страната.

Разкритието за богатството на семействата на Си и на бившия премиер Вън не са новина. Информация за това се появи преди месеци в съответно Блумбърг и Ню Йорк Таймс, което доведе до блокирането на сайтовете на двете медийни организации в Китай.

Разкритията са част от двугодишен проект на Международния център по разследваща журналистика, наречен „Офшорни тайни“, който е натрупал огромни обеми от данни от две компании, базирани в Британските Вирджински острови.

Документите показват и ролята на западните банки и счетоводни фирми, като PwC, Credit Suisse и UBS в подпомагането на китайските и хонконгските граждани да създадат своите офшорни финансови структури.

Клиентите са създали различни холдингови структури, макар от документите да не става ясно за какво се използват много от създадените компании. Според китайското законодателство не е незаконно да имаш офшорна сметка.

Извън политическия елит, 16 от най-богатите китайски бизнес фигури имат връзки с компании на Британските Вирджински острови, според „Гардиън“, един от вестниците, работещи с Международния център по разследваща журналистика.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »