Визовият режим пречел за руските инвестиции у нас

08 април 2013 - 09:44 |   Прочетена (667) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Основната пречка за руските инвестиции в България е визовият режим. Това казва пред Агенция “Фокус” главният секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров. През 2012 година 597 504 руски туристи са посетили България. Според Васил Тодоров, ако се премахне или облекчи визовият режим за руснаците, броят им би се увеличил, защото страната ни е една от предпочитаните дестинации за тях.

“Има преговори на ниво Русия - Европейски съюз имено за това. През януари 2012 година българското правителството предприе облекчение за руските граждани, като даде възможност за тези, които имат Шенгенска виза, да влизат на българска територия без да е необходимо да кандидатстват за виза”, казва Тодоров.

По думите му, именно това облекчение ще даде един сериозен стимул за повишаване на туристическия поток, което е голям плюс за българската икономика, както и за контактите и бизнеса в сферата на индустрията и селското стопанство. Точно там има сериозен потенциал, но на този етап не е развит.

Вносът на България от Русия е около 10 милиарда лева за 2012 година, като основно около 93% се формират именно от енергоносителите: суров нефт и природния газ, казва Васил Тодоров.

“Освен нефтопродуктите, също така се внасят от Русия и мотриси, моторни платформи, необработен алуминий, каменни въглища, рафинирана мед и медни сплави, вестникарска хартия и торове”, допълва той.

Според него, съществуват пречки и за българските инвеститори в Руската федерация.

“Съответно, Русия прилага мита за български стоки. Има доста фирми-производители на камини, печки на твърдо гориво в България, които искат да изнасят и за Русия, но там се сблъскват с много високи мита”, уточнява главният секретар на БТПП.

Той допълва, че в момента се работи по въпросите за подобряване на цялостната бизнес среда (намаляване на административната тежест, въвеждане на електронното правителство, улеснени процедури по европейските проекти), което ще е от полза както за българските, така и за чуждестранните компании.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »