„Приста ойл“ ще прави завод в Татарстан

30 април 2012 - 09:30 |   Прочетена (694) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Русенската "Приста ойл холдинг" възнамерява да изгради в Татарстан първия в Русия завод за регенериране на отработени моторни масла. Това става ясно от думите на председателя на Съвета на директорите на компанията Пламен Бобоков на заседание на "Татнефтехиминвест-холдинг" в столицата на Татарстан Казан, съобщи БТА. Шофьорите в Русия използват годишно 1,4 милиона тона моторно масло.

Съоръжението, чието построяване ще струва 30 милиона долара, по думите на Бобоков, ще преработва на година до 43 хиляди тона масло, от които ще се получават до 30 хиляди тона висококачествено масло.

Според генералния директор на "Татнефтехиминвест-холдинг" Рафинат Ярулин компанията "Татнефт", влизаща в състава на холдинга, е готова да участва в строителството на такова  предприятие. Президентът на Татарстан Рустам Минниханов е одобрил идеята на българската компания и е предложил предприятието да бъде създадено в специалната икономическа зона "Алабуга".

Ходът е пореден за дружеството на пазара в бившия СССР и идва месеци след като компанията придоби мажоритарния дял в узбекистанската компания Uz-Texaco, от щатския енергиен гигант Texaco. Uz-Texaco е създадена през 1997 г. Като съвместно предприятие на "Узнефтепродукт" (дъщерна компания на националната холдингова компания "Узбекнефтегаз") и Texaco с цел производство на моторни и смазочни масла. Делът на държавата е 49.9%.

Около 70% от продукцията на дружеството, което вече се нарича Uz-Prista е предназначен за износ в Централна Азия, Казахстан и Източна Европа. Предвиденият обем производство по джойнт венчъра за 2012 г. е 49 милиона литра масла и приходи за над 60 милиона долара.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »