Китай се върна към търговски излишък през март

10 април 2012 - 13:06 |   Прочетена (605) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китай се върна към оглавяван от износа излишък по търговската сметка през март, като вероятен сигнал за това, че глобалната икономика може да е минала най-ниската си точка от настоящия цикъл, предава Ройтерс.

Излишъкът от 5,35 милиарда долара през миналия месец опроверга очакванията за дефицит от 1,3 милиарда, като износът расте с по-бързи темпове от очакваното, а темпът на растеж на вноса „връща“ леко от 13-месечния пик.

Данните подкрепят виждането на повечето икономисти, че зависимата от износа китайска икономика е на път към меко приземяване, като растежът на БВП на страната вероятно се е забавил за пето поредно тримесечие през първите три месеца на тази година до 8,3% и остава на път към най-бавната година на растеж от десетилетие.

„Данните за търговията изгледат ОК...това показва, че глобалната икономика се възстановява, макар и бавно“, казва Джоу Хао, икономист на ANZ Bank в Шанхай.

„Предвид факта, че Китай има търговски излишък за първото тримесечие, при дефицит преди година, това говори за положителен принос към БВП. Нашите прогнози са ръстът на БВП за първото тримесечие да е 8,6%. Смятам, че пазарът е малко по-песимистичен в момента за китайската икономика“

Износът за САЩ – най-големият търговски партньор на страната, е доста солиден, като расте с 10,4% на годишна база“

Този за 27-те страни от ЕС, пада през март с 3,1% на годишна база.

Вносът и износът падат рязко в сравнение с февруари, което се дължи на сезонни фактори, тъй като тази година китайската лунна нова година бе през февруари.

Вносът нараства с 5,3% през март, при прогнози на икономистите за ръст от 9%. Растежът при износа е от 8,9%, при очаквания за 7,2%, но под февруарските 18,4%.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »