Гърция изпълни 99% от условията за получаване на нов транш

20 февруари 2018 - 08:58 |   Прочетена (6541) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Гърция е изпълнила 99% от условията за получаване на нов транш от европейска макрофинансова помощ, но ще го получи не по-рано от края на март. До такъв извод стигнаха финансовите министри от еврозоната на заседание на Еврогрупата в Брюксел, предава БТА.

"Гърция постигна много голям напредък. Изпълнени са 108 от 110-те съгласувани условия. Бих казал, че това са 99%, но още не 100%, а тази работа трябва да се доведе докрай", каза след срещата еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от ТАСС.

Според ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг Гърция няма да може да получи поредния транш от помощ преди втората половина на март.

Заседанието на Еврогрупата бе важно, тъй като въз основа на констатирания напредък се очаква решение за отпускането на транш от 5,7 млрд. евро на Гърция. 

След редица реформи и промени сега кредиторите на Атина разсъждават дали страната ще може да реализира "чист" край на споразуменията, след като изтече и последното през август, или ще се наложи да има предпазно споразумение.

Гърция вече успешно тества капиталовите пазари, което също ще бъде взето предвид, припомня европейското издание Politico.

Гръцкото правителство не може да поиска спасителна линия, в случай че настроенията на пазарите се променят, заради допълнителните условия, които ще я съпътстват. Някои от кредиторите са скептични, че Гърция ще се справи и са склонни да наложат строг външен надзор. 

Според Politico Гърция вече показва признаци на съживяване - икономиката записва повишения, бюджетните цели са постигнати, а правителството оряза пенсиите, заплатите и публичните разходи, както поискаха кредиторите. Безработицата намалява, но е все още на ниво около 20%, като сред младите хора остава много висока, а обществото като цяло е изморено от десетилетието на ограничения и кризи и гърците не усещат подобрението. 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »