Турски депутат: Турците в България все още страдат

24 май 2017 - 18:08 |   Прочетена (10967) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

28 години след Възродителния процес, България продължава политиката на асимилация спрямо турското малцинство в страната, като то е два пъти по-голямо от официално обявеното и надвишава 1 млн. души. Това се твърди в изявление на председателя на турската парламентарна комисия по правата на човека Мустафа Йенероглу, цитирано от Анадолската агенция.

Позицията, разпространена на днешния 24 май, започва с думите, че турците у нас „все още страдат”.

Йенероглу припомня случилото се в хода Възродителния процес – смяната на имената, забраната на мюсюлманските обреди, облекло и т.н. По думите му това е било извършено от „фашистката администрация” от страх, че „тюрско-мюсюлманското население” ще укрепи позициите си.

По думите на депутата в момента турците у нас срещат проблеми като загуба на майчиния език, дискриминация и нападения.

„Турският език е избираем предмет в училище. От друга страна, блокираното създаване на радио на турски език показва, че асимилационната политика в България продължава”, коментира Йенероглу.

Според него официално регистрираните 585 000 турци в нашата страна са само половината от реалния брой и всъщност надвишават 1 000 000 души. В същото време, според депутата, те нямат политическо представителство.

Етикети:

Реклама

Коментари »

mesara
24 май 2017 - 21:52
1
като са турци защо имат български паспорти , защо продължават да живеят в България а не си ги прибереш в турция ?!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »