Турция направи нова крачка към президентска република

13 януари 2017 - 11:19 |   Прочетена (5610) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Парламентът на Турция одобри ключови параграфи от конституционната реформа, които ще дадат на президента правото да бъде член на политическа партия и да управлява с укази, предаде агенция "Ройтерс".

Това приближава страната с още крачка към президентски режим, за който настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган отдавна мечтае.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), подкрепяна от опозиционната Партия на националистическото действие (MHP), засега успява да прокара през парламента конституционните промени, които според Ердоган ще донесат на страната силно лидерство и ще попречат на завръщането на слабите коалиционни правителства от миналото.

Одобените членове очертават надзорната роля на парламента, позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия и определят изпълнителните му правомощия като държавен глава, включително правото да управлява с укази.

Одобряването на трите члена е положителен знак за AKP, макар че промените ще трябва да минат на още две гласувания, преди целият пакет да бъде поставен на референдум, вероятно през пролетта.

Главните опозиционни сили Народнорепубликанската партия (CHP) и прокюрдския Народнодемократичен съюз се опасяват, че промените ще доведат до авторитаризъм.

Целият пакет се състои от 18 члена. Той следва да получи гласовете на най-малко 330 депутати от 550-местния парламент, за да бъде поставен на всенародно допитване. ПСР има 316 депутати, а ПНД - 39.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »