Фалит на Гърция ще е напълно катастрофален сценарий, предупреждава опозиционер

15 април 2015 - 16:54 |   Прочетена (1038) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фалит на Гърция ще е „напълно катастрофален” и е сценарий, който Атина трябва да избегне на всяка цена, коментира гръцки опозиционен депутат пред телевизия CNBC днес.

Часовникът цъка пред Атина, която трябва да предложи пакет от реформи, приемливи за международните й кредитори, в замяна на което те ще размразят заемите, от които страната отчаяно се нуждае, за да оцелее.

„Не мога да приема или да си представя това да е приемлива опция за Гърция в момента”, казва Кирякос Мицотакис, политик от консервативната „Нова демокрация”, в отговор на въпрос кой ще е виновен за фалит на страната.

„Това ще е напълно катастрофален сценарий и съм сигурен, че правителството ще иска да го избегне на всяка цена.”

Гърция зависеше в последните години от спасителната помощ, от двата пакета, осигурени от международните кредитори след 2010, на обща стойност 240 милиарда евро. С изчитането на средствата в хазната, страната се надява на последния транш по втория спасителен план, но така и не стартира нужните реформи.

Мицотакис казва, че социалистическото правителство на премиера Ципрас, трябва да поеме отговорността за бавния темп на напредък в договарянето с кредиторите.

„Темпът на настоящите преговори с институциите, както сега наричаме „тройката”, е бавен и правителството досега не успява да предложи надежден пакет с реформи, който ще позволи да се финализира сделката с европейските партньори и да се осигури финансиране, от което икономиката ни жизнено се нуждае.”

„Ние осигуряваме, като опозиция, достатъчна подкрепа за правителството, да се движи в тази посока, но за нещастие, то изглежда е вързано от предизборната си реторика, и все още не може да се дистанцира от по-крайните гласове, които все още има в партията, на което се дължи и настоящата задънена улица.”

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »