Хърватският бизнес - с интерес към инфраструктурни проекти и електронното здравеопазване у нас

15 април 2015 - 15:00 |   Прочетена (632) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Проектиране и строителство на магистрална, железопътна и енергийна инфраструктура, хранителната индустрия, електронното здравеопазване и туризъм са секторите, към които хърватският бизнес проявява най-голям интерес към инвестиции и партньорство с български компании. Това стана ясно по време на хърватско-българския бизнес форум, който беше открит от президентите Росен Плевнелиев и Колинда Грабар-Китарович в рамките на втория ден от посещението на българския държавен глава в Хърватия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев покани хърватските компании да участват във всички процедури и търгове за инфраструктурни проекти, които предстоят да стартират у нас. Държавният глава посочи, че само заедно страните от региона могат да бъдат привлекателни за инвеститорите затова и пътят към успеха на Балканите изисква интеграция и свързаност.

България и Хърватия трябва да обединят усилията си за развитие на сектори като информационните и комуникационните технологии, а хърватските компании да използват възможностите на българските технологични паркове и индустриални зони. За това призова президентът Росен Плевнелиев, който представи днес в Хърватската търговска палата възможностите за инвестиции в страната ни и разговаря с представители на хърватски компании, които имат интерес да инвестират в България.

Секторът на информационните технологии е един от най-динамично развиващите се в страната ни и все повече световноизвестни компании избират да открият в България свои логистични, научни и развойни центрове, подчерта държавният глава.

 Президентът Плевнелиев отбеляза също така, че редица български компании вече действат успешно в Хърватия в сферата телекомуникациите, козметиката, доставката на автомобилни компоненти, продажбата на електроника и техника за домакинството. Само за последната година стокообменът между двете страни е отбелязъл ръст от 50%, посочи държавният глава и призова компаниите от двете страни да пристъпят към реализацията на нови партньорства.

Подобряването на регионалната транспортна и енергийна свързаност и стратегическото положение на Балканите между Европа и Азия също създават предпоставки за по-активно взаимодействие между компаниите от региона, посочи президентът. Държавният глава подчерта, че с европейско финансиране предстои изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните системи на държавите от Югоизточна Европа, както и модернизирането на железопътната и транспортната инфраструктура, която свързва региона с Азия. „Само с взаимни усилия можем да достигнем нивата на развитие на нашите партньори от ЕС“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Пред бизнеса хърватският президент Колинда Грабар-Китарович посочи, че фирмите от двете страни трябва да бъдат по-добре информирани за възможностите, които България и Хърватия предоставят за инвестиции. Според Колинда Грабар-Китарович енергийната диверсификация и енергийната сигурност са от изключителна важност за бизнеса в региона затова и Хърватия работи по проект за изграждане на газов терминал на остров Кърк. По-късно президентът се срещна и с представители на българската общност в Загреб.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »