Четири общи проекта могат да представят България и Румъния по плана „Юнкер"

17 януари 2015 - 14:09 |   Прочетена (832) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Четири общи проекта могат да представят България и Румъния по плана „Юнкер".

Това заяви вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в Русе, след завръщането си от Румъния.

В северната ни съседка тя се срещна с премиера Виктор Понта, с министри и представители на институции. Обсъдена е възможността двете страни да кандидатстват за финансиране на първо време с 4 проекта: двата са за изграждане на мостове над р. Дунав при Силистра-Калъраш и Никопол-Турно Магуреле, а останалите два са за изграждане на хидросъоръжение на реката и вертикален газов коридор „Север-Юг".

„Борбата ще е голяма, двете страни трябва да се състезават, защото който първи подаде проекти по плана „Юнкер" печели", коментира вицепремиерът. Тя каза, че вероятно следващия месец ще се състои среща на двете правителства. Меглена Кунева съобщи още, че България може да изгради аналогични на румънските структури за борба с корупцията, които действали перфектно. Тя сподели, че е впечатлена от работата на Националната дирекция по антикорупция и от нейните ръководители.

„И в България може да се направи такава структура, но трябва да се намери смел човек, който да я оглави, човек, който да има смелостта да прилага закона. А политиците трябва да допуснат този човек да се появи. Румънските ръководители са били атакувани по всички линии, но са устояли на тези атаки", разказа Кунева.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »