Българи ще бъдат съдени в Румъния за мащабни данъчни измами

04 ноември 2014 - 09:19 |   Прочетена (1306) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Прокурори от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма от териториалната служба в град Констанца изпратиха на съд 30 души. Сред тях има граждани на Румъния, Гърция и България, които са действали в рамките на организирана престъпна група на територията на Румъния в периода 2007-2011 г., нанасяйки щети на държавния бюджет от близо 180 милиона евро чрез укриване на данъци и пране на пари, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Обвинените лица са създали финансово-счетоводен механизъм, за да не платят дължимите данъци и такси на държавния бюджет. Лидерите на групата - един румънец, един грък и двама българи, са привлекли и други физически лица в престъпната група, които са действали чрез общо 30 фирми, разделени в две категории.

Първата категория фирми са били ръководени от лидерите на групата и са били данъчно и счетоводно изрядни, а втората - фирми "фантоми", създадени от български граждани, специално вербувани от лидерите на престъпната група. Издавали се фактури с авансово плащане за големи количества житни култури без да има реална доставка на стоката, но при пълно инкасиране на парите по фактурите.

Въпросните суми се прехвърляли към сметките на фирми в България, а оттам - чрез офшорни компании били връщани в сметките на компаниите, ръководени от лидерите на групата. Прокурорите са поискали превантивен арест за 23 обвиняеми.

Делото е заведено в трибунала на Констанца.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »