Дългата гръцка рецесия изглежда към своя край

13 август 2014 - 15:52 |   Прочетена (771) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Дългата гръцка рецесия изглежда към своя край. Икономиката се е свила с 0.2% през второто тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година.
Макар че това е 24-тото поред тримесечие, в което се отчита спад, данните показват подобрение от спада през първото тримесечие в размер на 1.1%.

В Гърция туристическият сезон е рекорден. Гръцкият статистически орган ЕЛСТАТ прави положителна прогноза за края на годината.

"Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция за второто тримесечие показват, че икономиката бавно излиза от бездната. Проучванията показват, че възстановяването на Гърция продължава и през третото тримесечие", отбелязва икономистът Джеймс Хоуат от Capital Economics.

ЕЛСТАТ преразглежда данните си за първото тримесечие, които се оказаха по-лоши от първоначалната оценка за свиване от 0.9%. Европейската комисия също прогнозира, че Гърция най-накрая ще излезе от рецесията тази година, а може дори да отчете растеж от 2.9 на сто през 2015 г.

През месец май безработицата леко е намаляла, но се задържа на 27.2% от работната сила. "Държавата все още е твърде слаба, за да намали огромния си публичен дълг, без значителна помощ отвън", отбелязва Джеймс Хоуат.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »