Румънският премиер подкрепя не само проучванията, но и добива на шистов газ

14 юни 2013 - 12:32 |   Прочетена (729) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Румънският премиер Виктор Понта подкрепя не само проучванията за шистов газ, но и експлоатацията на шистов газ там, където такъв бъде открит, пише вестник "Гъндул", цитиран от БТА.

Запитан дали подкрепя проучванията за шистов газ, последвани от експлоатация на залежите, Понта отговори без колебание: "Да, сега нямам съмнения".

Онова, което убедило премиера, били резултатите на американците и проучванията, представени на Европейския съвет миналия месец, на който присъства Понта, за да подкрепи тази кауза. Пред телевизия B1 Понта каза, че проучванията, които са били представени и на Европейския съвет, показват, че САЩ са намалили цената на електроенергията с 25%.

"Гъндул" припомня, че румънският премиер наложи през 2012 г. мораториум върху експлоатацията на шистов газ, а тази година се обяви за привърженик на идеята за проучвания. Премиерът допълни, че въпросът за експлоатацията ще бъде решен "от едно по-умно правителство", което ще стане след около пет години.

Друг аргумент, посочен от румънския премиер, е сегашната зависимост от руския газ. "Не съм настроен срещу руснаците, срещу "Газпром", но е добре да бъдем независими", каза Понта.

Румънският премиер е взел решение и по друг спорен въпрос - Рошия Монтана, където канадска компания иска да разработи находище на злато и сребро, информира "Гъндул". "Успях да взема решение: да се финализират проучванията за околната среда, на второ място да завършат преговорите с инвеститора - преговаря се за дължимите вноски, правим законопроект, който парламентът ще обсъди. Ако го одобри - добре, ако го отхвърли - добре", каза премиерът и допълни, че от поста на депутат ще гласува "против".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »