Доживотен затвор за бившия кмет на Солун

27 февруари 2013 - 18:58 |   Прочетена (793) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Наказателнен състав на съда в Солун, Гърция изпрати в затвора до края на дните му бившия кмет на втория по големина град в южната ни съседка, заради доказани злоупотреби с около 18 милиона евро, по време на двата му мандата начело на града.

Случаят с Василис Папайоргопулос е илюстрация за размаха на корупцията, тласнала страната към ямата на дълговата криза, коментира агенция Ройтерс. В началото на 90-те години той бе заместник-министър на спорта, а кмет на Солун бе цяло десетилетие - от 1999г. до 2010г.

Прокуратурата започна разследване след оплакване, че липсват милиони евро от бюджета. Един от основните заподозрени даде показания срещу Папайоргопулос.

Това е първият голям антикорупционен процес от избухването на дълговата криза насам. Бившият кмет бе осъден заедно с бившия главен финансист на общината, обявен за виновен за пране на пари и измами. В затвора влизат още трима обвиняеми по случая.

Процесът бе срещу Папайоргопулос и още 17 чиновника, за присвояването на общо 52 милиона евро от хазната на общината, но съдът в Солун днес постанови, че доказателства са налице само за 17.962 милиона от тях, пише вестник „Катимерини“ на уебсайта си.

Бившият кмет до края настояваше, че е невинен.

"Нямам нищо общо с това. Сигурен съм, че някои хора ще умрат от вина", заяви той след произнасяне на решението.

Бивш спринтьор и зъболекар, Папайоргопулос си спечели прякора "Летящият доктор", докато беше атлет. Негов наследник е Янис Бутарис - реформатор, дал показания срещу него в съда.

Папайоргопулос е шампион в спринта на Средиземноморските игри от 1971 и е пети на европейското на закрито в София същата година.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »