Дачия не се страхува от колите произведени в България

16 февруари 2012 - 14:45 |   Прочетена (1377) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Имат ли българите шансове да конкурират румънската Dacia? Въпросът е на румънския информационен сайт Ziare, който коментира новината за фабриката  на Litex Motors в Ловеч, в която китайската компания Great Wall Motor ще започне производството на автомобили от 21 февруари 2012 г.

След като прототипите бяха тествани и сертифицирани през 2011 г., предстои начало на серийно производство, а конструкторите обявиха, че ще създадат добре оборудвани коли с нисък разход и на ниска цена, отбелязва сайтът.

Предстои да видим дали купувачите ще бъдат привлечени от цената, ниския разход или по-атрактивния дизайн, коментира Ziare.

Инвестицията в Ловеч е започнала провокативно - с добре квалифициран, но малоброен персонал - само 120 души със средна възраст 19 години за работниците и 25 за инженерите, пише Ziare, като цитира "Капитал". При максимален капацитет, при който през портите на завода ще излизат 50 000 автомобила годишно, се очаква броят на служителите да достигне 2000 души.

Ziare отбелязва, че китайската автомобилна компания Great Wall Motor е най-големият частен производител и износител на автомобили в Китай и че в момента компанията развива търговска дейност в 120 страни. Това е и единствената независима компания от Китай, която покрива всички стандарти на ЕС и е оторизирана да изнася продуктите си на този пазар.

Хората от Dacia обаче смятат, че автомобилите, произвеждани в Ловеч, не са опасна конкуренция за колите, носещи румънската марка.

Според тях прогнозните цени между 8200 и 14 700 евро не си съперничат с цените на произвежданите край Питещ автомобили.

Според румънския производител в моделите на Great Wall "не са предвидени други критерии за качество освен обичайните за ЕС, които Dacia изпълнява напълно", а освен това "липсата на опит ще си каже думата, поне в началото".

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »