Правителството на Черна гора дава на Дерипаска 1 евро за алуминиевия завод

13 февруари 2012 - 13:36 |   Прочетена (777) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството на Черна гора предложи на руския собственик на алуминиевия завод КАП в Подгорица да купи дела му в комбината за едно евро. Комбинатът е силно задлъжнял и национализацията е един от последните пътища за спасяването му, коментира министърът на икономиката на страната Владимир Каварич.

По думите му, предложението е мотивирано от това, че за оцеляването на завода е нужна държавна субсидия от 22 милиона евро. Общата задлъжнялост на комбината е в размер на 350 милиона евро, като близо 130 милиона от тях са взети с гаранции от правителството.

Правителството има поддръжката на профсъюзите, които настояват властите да намерят нов собственик.

КАП е най-голямото промишлено предприятие на балканската страна. Мощността на завода позволява производството на 120 хиляди тона първичен алуминий годишно. Контролният пакет бе придобит в края на 2005 от En+ Group (част от Базов елемент на Олег Дерипаска), като част от приватизацията.

En+ Group коментират, че са готови да продадат предприятието по справедлива цена, от гледна точка на това, че от 2005 година компанията е инвестирала в КАП и бокситовата мина край Никшич около 200 милиона евро. Голяма част от тези средства бяха похарчени за покриване на операционни загуба, но реално субсидирахме икономиката на Черна гора, заявяват от En+ Group.

През 2009 правителството и En+ Group подписаха споразумение, съгласно което компанията на Дерипаска предаде 29,36% от акциите на КАП и 31,82% от акциите на бокситовата мина в Никшич. В момента държавата и руската компания имат равни дялове и в двете.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »