Износът на Китай за Северна Корея скача

13 юли 2017 - 08:16 |   Прочетена (10051) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Вносът на Китай от Северна Корея за периода януари – юни е паднал с 13.2%, до 880 милиона долара, показват днешните данни от китайската митническа администрация. Износът за изолираната комунистическа държава скача с 29.1%, до 1.67 милиарда долара за въпросния период.

В основата на износа са текстилните продукти и други трудоемки за производство стоки, които не са част от списъка с ембаргови продукти на ООН, коментира Хуан Сонпин, говорител на митниците.

Китайската митническа администрация отбелязва, че вносът на желязна руда и въглища от Северна Корея за полугодието е напълно в рамките на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува миналата седмица Пекин за връзките му със севернокорейските власти, след изстрелването на балистична ракета, заявявайки, че китайските икономически интереси подкопават възможността Пекин да влияе на тоталитарния режим на Ким Чен Ун.

ООН и САЩ се опитват да използват през последното десетилетие санкциите срещу режима като начин да спрат ядрената програма на Пхенян, но тестът от 4 юли, който демонстрира значителен напредък във възможностите на севернокорейците, накара международните институции да преосмислят бъдещия си подход.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »