Произведено в Китай вече не означава евтино

27 февруари 2017 - 11:07 |   Прочетена (45212) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Оказва се, че „произведено в Китай“ вече не означава толкова евтино, предвид ръста в разходите за заплати в гигантския производствен сектор на страната, пише CNBC.

Работниците в китайските фабрики са по-добре платени от всякога: средната почасова ставка е достигнала 3.6 долара за миналата година, което е скок от 64% спрямо 2011, показват данни на аналитичната компания Euromonitor. Това е над пет пъти повече от средната почасова ставка за Индия и изравнява страната с Португалия и Южна Африка.

Скоростният растеж на китайската икономика носи ръст и в заплатите на работниците. Това, разбира се, означава по-високи разходи за компаниите с поточни линии в Китай. Някои от тях вече изнасят бизнеса си другаде, което означава и че Китай започва да губи работни места към други развиващи се страни, като Шри Ланка, където часовата ставка е 0.5 долара.

„Производството на облекла бе особено силно засегнато“ – коментира Бен Кавендър, директор в China Market Research. „Резултатът е, че собствениците на фабрики предприеха огромни инвестиционни набези извън Китай“.

Компаниите инвестират и в роботи, в опит да автоматизират производството и да неутрализират покачващите се разходи за труд, според анализаторите на Jefferies Шон Дарби и Кенет Чан.

Пазарът на индустриални роботи в Китай стана №1 в света още през 2013 и продължава да расте.

Предвид по-малкото отварящи се работни места и с нарастването на роботизацията, според експертите безработицата ще е голям проблем за Китай, особено предвид опитите на администрацията да трансформира икономиката от производство към услуги.

„Говорим за начин да преобразовате милиони работници, като не е ясно на какви работни места ще бъдат назначени. Те създават работници с „бели якички“, колкото се може по-бързо, но това все още не е достатъчно за трансформацията...“, казва Кавендър.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »