Токсичните кредити на китайските банки са 10 пъти повече от обявяваните, сочи Fitch

24 септември 2016 - 12:43 |   Прочетена (12503) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Токсичните кредити в китайската финансова система вероятно са 10 пъти повече от официалните изчисления на администрацията, сочат от Fitch Ratings.

Международната рейтингова агенция сочи в последния си доклад, че като пропорция от всички заеми в Китай, лошите кредити вероятно са 15-21%. За сравнение, официалните данни към юни 2016 година сочат, че лошите кредити на търговските банки са 1.8%.

“Има висока вероятност процентът на лошите кредити на банките да продължи да расте в средносрочен план. Вече има признаци на натиск, най-очевидно проявени в нарасналата честота с която банките отписват или се отървават от заеми, като кредитите, продавани на компаниите за управление на активи” - се подчертава в доклада.

Решаването на проблема с лошите кредити на банките в Китай би довело до капиталов дефицит от 7.4 трилиона до 13.6 трилиона юана (1.1 - 2.1 трилиона долара), което е еквивалент на 11-20% от икономиката на Китай, сочат от Fitch.

От рейтинговата агенция сочат, че капиталовата “дупка” може да нарасне с още 10-13 процентни пункта до края на 2018, “ако неефективните кредити продължат да нарастват със същите темпове, като през последните години и не бъде набран допълнителен вътрешен или външен капитал”.

Fitch посочва, че китайската държава вероятно ще трябва да помогне за решаването на корпоративния дългов проблем, но предупреждава, че това ще създаде заплаха за рейтинга на страната. В момента агенцията рейтингова Китай с А+, със стабилна перспектива.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »