Борисов в Израел: Ако в България направя магистрала така да друса – ще ме изядат

25 февруари 2016 - 10:10 |   Прочетена (5586) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

"Между другото като се возих по магистралата днеска, ако в България направя такава магистрала – така да друса и да люлее, ще ме изядат мене. От аерогарата до Рамала."

Това е част от разговор между премиера Бойко Борисов и българин, присъствал на срещата със сънародници в Йерусалим по време на официалното посещение на министър-председателя в Израел в сряда. На отговор, че магистралата за която говори е в ремонт, Борисов отговаря:

"Не знам колко е в ремонт, но ако в България направя такава магистрала, всеки сутрешен блок ще започва и ще завършва с това", добавя Борисов, цитиран от "Дневник".

След това той се впуска в размишления за добрите отношения между България, Израел и Палестина, провокиран от предложения в залата как връзките между София и Йерусалим могат да бъдат развити.

"Отношенията между Израел и България са повече от приятелски. С Бенямин Нетаняху сме добри приятели, доста общи политики имаме, помагаме си. В Палестина, в Рамала се срещнахме и с техния премиер Рами Хамдала и президент и външен министър, подписахме споразумения. България е уникална в това отношение, защото години наред с палестинската общност работи добре, а с Израел имаме такива братски отношения", коментира Борисов.

Видно от кореспонденциите от срещата му с българи в Йерусалим, тя е преминала в осезаемо по-приятелски тон от тази в Лондон наскоро, когато премиерът бе атакуван с въпроси за връзките си с депутата от ДПС Делян Пеевски, за неслучващата се съдебна реформа, за критичния доклад на ЕК и други.

"Подкрепяме ви във всичко. Радваме ви се. Вашата политика помага да има обединение", започват хвалебствията към правителството, цитирани от "Дневник".

Заради наплива от желаещи да засвидетелстват подкрепата си към премиера, организаторите от българското посолство молят присъстващите да го направят след това в личен разговор, но Борисов се намесва: "Нека да има още!"

"От групата ГЕРБ-Израел имате пълната подкрепа", заявява жена, добавяйки молба да се създаде и младежка партийна организация. Премиерът веднага откликва: "Петък, събота и неделя правим един младежки семинар в Сандански. Ще ида там да ги видя. Ще организирам ГЕРБ да пратят хора тук."

Следва кратък диалог с мъжа, с който обсъждат преди малко ремонтиращата се магистрала от летището до Рамала. "Искам да ви питам нещо съвсем различно и нестандартно. Много често чета за стари хора, които като си получат пенсията, набиват ги, ако дори не ги и убиват. Това се случва от много време, мисля, че и при предишни правителства, мисля, че и сега продължава. Толкова ли не може правителството – има много сложни проблеми, които...", казва събеседникът на премиера.

"Полагат се огромни усилия за справяне с битовата престъпност. В малките населени места се инвестират пари във видео наблюдение, прави се реформа в МВР да се освободи личен състав. Към момента има хиляди полицаи по документи, но едно 6-7 хиляди не са на улицата, а са в администрацията. Затова искаме да разделим администрацията от патрулите, тези, които са на улицата и да наситим с полиция. Това е решението", отговаря Борисов.

Той използва случая да увери присъстващите, че ще бъде разкрит и дръзкия грабеж на инкасо кола в мол в София, при който нападателите откриха стрелба с автомат "Калашников" в подземния паркинг на търговския център на бул. "Цариградско шосе": "Мога да гарантирам, че и извършителите на обира онзи ден и тях ще ги хванем, гледайки от това, което службите правят. Просто не бива да се случва и да са спокойни хората и в това отношение полагаме усилия и ще ги преборим."

Премиерът отделя специално внимание и на все по-разширяващите се, по думите му, възможности за правене на бизнес в България.

"България предлага огромни възможности и израелският бизнес може да инвестира у нас. Тъй като Бъгария в момента се развива добре, правете представителства, във всяка една сфера има огромни въможности за инвестиции – селско стопанство, а вие разбирате от това, не само зърнопроизводство, зеленчукопроизводство, консервна промишленост, военна промишленост, много фирми работят в момента, телекомуникации, в електрониката. В тези огромни тех-паркове, които построихме, огромни възможности има. Търсете, толкова млади и кадърни българи има със знания и езици, стъпвайте здраво на техните възможности", изрежда Борисов.

"Идвайте и целият регион е на ваше разположение да работите. От България като логистични центрове много добре ще ви се получи", обобщава той.

По време на срещата е направено и предложение Българската православна църква да бъде номинирана за Нобелова за мир заради действията си по спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"Нашата инициатива е щото българската църква да получи Нобелова награда за мир за нейното участие, на нейната дейност, за нейното решение срещу антисемитизма в България, срещу нашето изпращане на камерите на смъртта", заявява адвокатът Моше Алони.

Освен премиера, в правителствената делегация в Израел участват още вицепремиерът Томислав Дончев и външният министър Даниел Митов. Присъстваше и бившият външен министър Николай Младенов, който е специален пратеник на ООН в страната. По време на събитието Борисов се срещна и с представители на Асоциацията на бившите студенти в България, които му подариха икона, изобразяваща Богоявление. Той пък даде на най-младата участничка в срещата плик с мартеници.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »