Северна Корея обяви, че е тествала успешно водородна бомба

06 януари 2016 - 11:19 |   Прочетена (3745) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на миниатюрно водородно ядрено устройство в сряда сутринта, отбелязвайки значителен напредък в способностите на изолираната държава и повишавайки тревогата в Япония и Южна Корея, предаде "Ройтерс".

Тестът - четвъртият път, когато Северна Корея е взривяла ядрено устройство - е бил разпореден от лидера Ким Чен Ун, съобщиха държавните медии.

"Тестът на първата водородна бомба беше успешно проведен в 10:00 (01.30 по Гринуич) в сряда", съобщи официалната информационна агенция на Северна Корея KCNA.

Миналия месец Ким заяви, че страната му е разработила водородна бомба, термоядрено устройство, което се явява една стъпка над по-малко мощната атомна бомба, но САЩ и външни експерти бяха скептични към съобщението.

Някои анализатори поставят под въпрос дали и тестът в сряда наистина е бил взрив на водородно устройство.

Тестът в сряда съвпада със земетресение от 5.1 по Рихтер, засечено от Геоложката служба на САЩ, за което Южна Корея заяви, че е било на 49 км от мястото, където Северът провеждаше ядрени опити в миналото.

Последният тест на Северна Корея на атомно устройство през 2013 г. също предизвика земетресение от 5.1 по Рихтер.

Твърдението за миниатюрните размери, които ще позволят на устройството да бъде адаптирано като оръжие и да се поставя на ракета, би представлявало нова заплаха за Съединените щати и техните съюзници в региона Япония и Южна Корея, отбелязва “Ройтерс”.

Ако тестът бъде потвърден от външни експерти, то това ще доведе до натиск за нови, по-строги санкции в ООН и ще влоши още повече отношенията между Пхенян и съседите му, отбелязва "Асошиейтед прес".

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »