Японската икономика отчете по-силен от очакваното растеж

20 май 2015 - 10:02 |   Прочетена (1467) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Японската икономика бележи окуражаващо възстановяване през първото тримесечие, като расте с най-бързия си темп от година, показаха оповестените днес данни.

БВП нараства с анюализиран темп от 2.4%, като далеч задвишава прогнозите на икономистите за ръст от 1.5%. През тримесечието октомври – декември икономиката отчете ръст от 1.5%, след като се сви през второто и третото тримесечия на 2014.

На тримесечна база БВП нараства с 0.6% спрямо предходното тримесечие, което също е повече от средната прогноза на анализаторите – за ръст от 0.4%.

Новината доведе до повишение на основния борсов индекс Nikkei Average до близо едномесечен връх от 20 207 пункта.

Първоначално йената поскъпна, но по-късно през сесията падна до двумесечно дъно спрямо долара, от 120.93 йени.

В основата на ръста в икономиката е частното потребление, което отдавна е прът в колелото на правителствените опити за възстановяване на икономиката. То нараства с 0.4% спрямо предходното тримесечие, при прогноза за ръст от 0.2%.

Това може да се окаже поврат в поведението на японските домакинства, които бяха засегнати от повишението на данъка върху потреблението, по-ниските реални доходи и по-високите цени, поради което допълнително ограничиха разходите си.

„Потреблението трябва да се ускори оттук. Помислете за това: ако имате растеж от 2.3% при заплатите, това означава, че има много, много труден пазар на труда. Така че всеки знае: не могат да ме уволнят, няма с кой да ме заменят” – коментира Никълъс Смит, главен анализатор за Япония на CLSA, „Поставям много тежест в моето портфолио на търговията на дребно и досега тази година това се отплаща. Засега изглежда, че тази тенденция до голяма степен се развива.”

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »