Южнокорейската "Киа Моторс" има интерес да произвежда бронирани автомобили в България

14 май 2015 - 15:16 |   Прочетена (1253) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Южнокорейската компания "Киа Моторс" има интерес да произвежда бронирани автомобили в България и се очаква нейни представители да пристигнат на посещение у нас. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Република Корея.

"Нашата отбранителна индустрия трябва да даде всичко от себе си, за да се преборим за този проект, като и други европейски държави в момента се борят за него", коментира Плевнелиев, цитиран от БТА. Двете страни днес подписаха меморандум за сътрудничество в областта на отбраната.

"Очакваме по-широк ангажимент на корейски високотехнологични компании в България, каза още Плевнелиев. Възможностите за активизиране на двустранните търговски връзки и за увеличаване на инвестициите бяха основна тема в разговорите в Сеул. Президентът посети Центъра за творческа икономика и иновации в гр. Пангьо, наричан "Силициевата долина на Корея", където са разположени научно-изследователски центрове и повече от половината основни компании от сектора на информационните технологии и компютърния софтуер. Държавният глава посети и Центъра за иновации на "Самсунг Електроникс". Компанията подписа меморандум за разбирателство с научно-технологичния "София тех парк". Подписан беше и меморандум за разбирателство между Българската асоциация на софтуерните компании и Съюза на софтуерните компании на Южна Корея.

Росен Плевнелиев изрази очакването корейски компании да помислят за използването на България като аутсорсинг дестинация като можем да правим центрове за обслужване на клиенти. Отбеляза, че България е единствената европейска държава, която е в топ 10 в световните дестинации за аутсорсинг.

Отправена е покана за корейско участие в концесии на български находища, както и в български инфраструктурни проекти като строежи на реверсивни връзки, тунели на магистрали и жп линии - област, в която строителните компании на Южна Корея са световен лидер", каза Плевнелиев.

"България предлага още сътрудничество в енергетиката, където Република Корея е световен лидер в строителството на терминали за втечнен газ. В Южна Корея имаме отворена врата, имаме много добро име и репутация, има коректен подход и зависи от нас да повишим броя на туристите, броя на корейските инвестиции в България и да направим така, че страната ни да бъде не само двустранно атрактивна, но и да се позиционира като регионален център за корейски инвестиции и интереси в региона и в Европа", каза българският президент.

По-рано днес той се срещна с президента на Република Корея Пак Гън-хе. Двамата подписаха съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство.

 Южнокорейският държавен глава съобщи, че се планира организиране на икономическа среща на високо равнище през октомври, на която да бъдат обсъдени възможностите за насърчаване на търговията и инвестициите чрез размяна на повече бизнес делегации и активизиране на връзките между частни фирми от двете страни.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »