Японската централна банка понижи прогнозите за икономическия растеж и инфлацията

30 април 2015 - 10:04 |   Прочетена (1493) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Японската централна банка (ЯЦБ) запази монетарната си политика без промяна днес, с 8 на 1 гласа на монетарния й комитет, но понижи прогнозите за икономическия растеж и инфлацията.

По отношение на т.нар основен индекс за потребителските цени ЯЦБ ревизира прогнозата си до 0.8% за фискалната 2015 година, от проекцията си от 1%, направена през януари. Банката прогнозира и по-нисък темп на растеж на икономиката, от 2.0%, а не от 2.1%, както прогнозира през януари.

За фискалната 2016 година, банката понижи прогнозата за ръста на БВП от 1.6 на 1.5%, а за основния индекс на потребителските цени – от 2.2% на 2.0%.

ЯЦБ сочи също, че има „значителна несигурност” по отношение на ценовите перспективи, като рисковете са дефлационни. Очакваното второ повишение на ставката на данъка върху продажбите, предвидено за 2017, също е потенциален риск за икономическия растеж.

По-рано през деня, банката обяви, че запазва размера на мащабната си програма за изкупуване на активи, на 80 трилиона йени (670 милиарда долара) годишно.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »