Саудитският крал промени реда на наследяване на трона

29 април 2015 - 10:14 |   Прочетена (891) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Саудитският крал Салман определи днес вътрешния министър Мохамед бин Найеф като свой наследник, заменяйки полу-брата на монарха принц Мукрин. Синът на монарха, министърът на отбраната Мохамед бин Салман вече е втори в стълбицата на наследяване.

Кралят също така замени ветерана външен министър принц Сауд ал-Файсал, който е начело на министерството от март 1975, с посланика на кралството във Вашингтон, Адел ал-Джубейр. Той ще стане първият външен министър на страната, който няма кралско потекло.

Промените сигнализират значимо обновление във върховете на управляващата фамилия Ал-Сауд, което очевидно не е в полза на принцовете, избрани от покойния крал Абдула, който почина през януари.

В указ, обявен от държавните медии, кралят казва, че решението да бъде заменен Мукрин с Мохамед бин Найеф и да постави сина си като следващ в линията на наследяване е било одобрено от по-голямата част от семейния съвет.

Мохамед бин Салман, който бе най-изявеното лице на саудитската военна кампания в Йемен, ще бъде заменен като ръководител на дворцовата администрация от Ахмед ал-Суейлам.

Кралският указ определя ръководителя на държавния петролен гигант Saudi Aramco Халид Ал Фалих да заеме поста министър на здравеопазването, а министърът на труда Адел ал-Факеих става министър на икономиката и планирането.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »