Fitch понижи рейтинга на Япония с една степен

27 април 2015 - 16:04 |   Прочетена (1101) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Кредитната агенция Fitch Ratings понижи рейтинга на Япония с една степен, след като правителството не успя да предприеме стъпки по корекцията на бюджета за настоящата фискална година, с които да компенсира забавянето на икономиката, причинено от покачването на данъка върху продажбите, предава Ройтерс.

Fitch намали рейтинга на Япония с една степен до А, което е пет стъпки под топ рейтинга ААА. Перспективата е стабилна.

"Една от причините Япония да има рейтинг А е нестабилността около базовата перспектива за държавния дълг", казва Андре Колкюн, ръководител на звеното за Азиатско-тихоокеански анализи на Fitch. "Толерантността към колебанията в растежа и лихвените проценти е ниска".

Планът за намаляване на ставката на корпоративния данък също увеличава несигурността за това дали правителството ще генерира достатъчно приходи за справяне с дълговата тежест, казва Fitch в изявлението, съпътстващо решението.

Ходът на Fitch последва понижението от страна на Moody's Investors Service в края на миналата година и може да окаже натиск върху правителството да предприеме строги мерки в плана за фискална дисциплина, който трябва да бъде готов през юни.

През декември Moody's понижи рейтинга на Япония до A1, което е едно ниво над рейтинга на Fitch, отново поради забавянето на икономиката след увеличението на данъка върху продажбите.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »